Friday, January 12, 2007

The Keys


Daar gingen we dus met onze gloednieuwe SUVVI (PCHoofttrucker) zuidwaarts. Drie dagen op eigen benen in dit immens grote land. We namen de Florida Turn Pike. Dat is de Autoroute du Soleil, maar dan op zijn Amerikaans. Hier betaal je om de twintig miles 1 dollar tol. Je geeft dat aan een meestal vriendelijke zwarte mevrouw in het hokje. Je wordt geboden in je auto te blijven. Amerikanen hebben een sport gemaakt van het eisen van schadevergoedingen.

In Florida City namen we de US 1 over de Keys. De Keys zijn een verzameling kleine eilanden, die met elkaar verbonden worden door dammen en bruggen. Een paradijs voor vissers, natuurgenieters en zonaanbidders. In Amerika wordt de natuur ook bedreigd, en daarom zijn er op de Keys wel twintig nationale of private natuurparken. Allemaal met de bedoeling ons te laten weten dat wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit kwetsbaar is.

In John Pennekamp Coral Reef natuurpark zagen we in de aquaria de vele fraaie vormen koraal die hier in een lang lint voor de Atlantische kust liggen. Het koraalrif is het leefgebied van honderden vissoorten, allemaal even bont gekleurd. Je kon er snorkelen, diepzeeduiken en een tochtje maken met de glassbottomboat. We deden het allemaal niet.. We maakten een boardwalk door het mangrovebos. Een mens moet keuzes maken, ook hier. En tot nu toe preferen we buitenlucht.

Eindbestemming was Key West. We vonden er een karakteristieke Inn, waar we goed en niet al te duur konden overnachten. (zie foto) Key West is een trekpleister voor jonge stellen op huwelijksreis, voor homo's en lesbians, voor motorrijders, voor alle mensen die even het moordend Amerikaanse tempo willen ontvluchten. In Key West hoor je veel muziek uit de sixties en seventies. In Key West leven Vietnamveteranen en andere randfiguren. In Key West kun je zien hoe ze Cubaanse sigaren maken en roken.

Natuurlijk is de belangrijkste trekpleister Hemmingway House en bar Sloopy Jo. We hebben binnengekeken en geconstateerd dat er veel nostalgie is. We versterkten het trage gevoel met een prachtige zonsondergang aan het zuidelijke strand. Aan de horizon wisten we Cuba. We slenterden door de oude haven. Zagen oude schepen die door hun eigenaars gepoetst en gelapt worden. Ergens buitengaans lag voor anker een oude, verroeste casino boot. Het bracht de fantasie op gang.

De veelkleurige huizen in Carrebean style hebben we meervoudig vastgelegd op de foto. Die moeten nog worden afgedrukt en volgen dus. Nu zijn we weer terug in de serieuze wereld. Vanavond gaan we uit eten met de Westervelds. Ik heb geen flauw idee wat ik me ervan moet voorstellen, maar zo doen we dat hier. Key West zal nog wel even in mijn hoofd dromen.

No comments: