Friday, January 19, 2007

Leguanenplaag


Leguanen zijn misschien wel mooi om te zien, maar ze zijn met te veel, lees ik op de weblog van Niels Hemmeriks www.weblogamerika.nl/rss.xml, die op de fiets door Amerika reist. Toen ik de foto's van de leguanen uit Boca aan Charlotte liet zien, riep zij meteen: zij zijn toch een plaag?! Ik wist dat niet, maar zij bleef stellig volhouden. En dus gingen we via Google op zoek op het internet. En toen kwamen we bij de site van Niels, die op 11 januari 2007 schrijft, dat in de gemeenteraad van Boca is gesproken over de leguanen. Opruimen kost veel geld en dat gebruikt men in Amerika niet graag voor publieke doeleinden. En omdat de boeren uit Boca al lang zijn verdreven en dus geen last hebben van de leguanen, zullen ze nog wel een poosje met rust worden gelaten. Totdat ze de tuinen van de rijke mensen leegvreten.


Want leguanen gedijen prima in een subtropisch klimaat waar ze geen natuurlijke vijanden hebben. Bij een autotochtje in het rijke Boca zagen we weliswaar vier zwarte gieren zich ontfermen over een leguanen kadaver, maar gieren vallen geen levende leguanen aan. Ik vond ze al zo voorwereldlijk, toen ik ze fotografeerde. Zeker de grote, bruin-oranje mannetjes. De groene vrouwtjes zijn een stuk kleiner en minder griezelig. Die maar laten leven en de mannen afschieten?

3 comments:

Anonymous said...

Ik heb genoten van je reisverslagen!
Maar leguanen; daar moet je soep van koken! Op CuraƧao schoten jongetjes, jongens en mannen met katapults op die beesten, bonden de pootjes boven de rug, en namen de beestjes mee naar huis voor in de soep. Het schijnt naar kip te smaken.....

hoogmoed said...

In suriname noemen ze het "groene kip" las ik. leuk dat je ze hebt gelezen.

Anonymous said...

Grappig om te lezen..en leuk dat je een verwijzing naar mn blog hebt opgenomen. je hebt mijn naam alleen verkeerd geschreven..ik heet Niels Heimeriks..en de reactie hierboven..idd ze noemen ze in suriname groene kip of soms boomkip.
groeten,
Niels