Thursday, November 23, 2006

Conservatieven winnen de verkiezingen

Nederland heeft behoudend gestemd. Een paar commentatoren is het opgevallen. Die wisten er niet een goede uitleg aan te geven. Maar in tijden van recessie, bedreiging, zoekt de mens naar zekerheden en die vind je eerder bij het gezin van het CDA en bij de "goede buurman" Jan Marijnissen dan bij het wenkend perspectief van VVD, PvdA en GroenLinks. Zeker nu dat perspectief ook nog eens zonder duidelijke richting is.

De deuren en de luiken gaan dicht, we kruipen met Jan Peter en Jan bij de kachel en hopen dat het buitenland ons vergeet. Treurig word ik er van. Een lichtpunt is dat Wilders Rita Verdonk in xenofobie voorbij is gestreefd, zodat we in ieder geval geen herhaling van CDA-VVD krijgen. Dat zou het allerergste zijn geweest. Maar welk kabinet dan wel? CDA en SP? Jan Peter en Jan kunnen het samen goed vinden over de normen en waarden van een conservatief Nederland. De afschaffing van de marktwerking wordt een zorgenkind, maar dat vinden ze wel iets op. Een beetje marktwerking met vaste uitgangspunten bijvoorbeeld. Äls je iets wilt, moet je compromissen kunnen sluiten", ik hoor het ze al zeggen. Woutertje schuift dan aan en ze gaan het saampjes leuk proberen.

Rob Oudkerk hoopte gisteren nog dat Wouter zijn rug recht zal houden en niet met het CDA in een kabinet gaat zitten. Dat hoop ik ook, en niet omdat Woutertje zo is geplaagd, maar gewoon omdat die partijen niet bij elkaar horen. De zelfgenoegzaamheid van het CDA moet een halt toegeroepen worden en dat kan alleen als je ze verrast: "Nee schatten! We willen niet met jullie!" Zou toch leuk zijn.

1 comment:

Anonymous said...

dat 'nee schatten' kunnen de pvda en de sp dan toch het beste vaker zeggen en dan moeten ze in een kabinet met jan peter gaan zitten. gewoon lekker doorvechten.
ik zou het wel leuk vinden als ze zouden proberen jan peter eronder te krijgen.