Sunday, November 12, 2006

De wereld voor kinderen

Zaterdag hield het Jeugdjournaal een verkiezingsdebat met de vier lijsttrekkers. Balkenende dacht dat hij nu eindelijk op zijn plek zat, maar de kinderen vonden hem razend irritant. Rutte gebruikte te moeilijke woorden. Bos en Marijnissen kwamen er het best van af in hun ogen. Maar allemaal kwamen ze ferm tekort in de antwoorden op vragen over het milieu. Het milieu zou voor de kinderen het belangrijkste verkiezingsonderwerp moeten zijn en wat blijkt. In alle verkiezingsprogramma's komt het nauwelijks voor. En toen de lijsttrekkers antwoord moesten geven wat zij eraan gingen doen kwam Marijnissen niet verder dan de spaarlampen en Bos dacht dat het wel goed zou komen als we het allemaal maar echt wilden.

Kinderen laten zich minder makkelijk om de tuin leiden dan volwassenen door het verwaterde politieke gebeuzel. Zij testten de echte kennis van de lijsttrekkers met een heuse kennisquiz. Die vielen hard door de mand, en verstopten hun schaamte achter kinderachtig gelach. Vooral JP deed zijn best. Ze stonken er dus niet in. Kunnen grote mensen nog wat van leren.

Misschien moeten we al die vergrijzing toch eens inruilen voor werkelijk belangrijke onderwerpen: de toekomst van de Aarde, van de wereld en van Europa.

1 comment:

Anonymous said...

Zie www.vroegevogels.vara.nl