Thursday, November 30, 2006

Vrijwilligers?

Sinds mijn vriendin en ik vanwege de leeftijd niet meer werken, althans niet meer betaald werken, leven wij een druk bestaan. Ger rijdt met ouderen (nog ouder dan wij dus) met rolstoel door het dorp, onderhoudt tuinen en jureert bij de Rechtswinkel. Ik doe voedselbank, kunstprijzen, behoud het oude dorp, en bemoei me met allerlei andere dingen in dit dorp. Onze ervaringen wisselen we 's avonds aan tafel uit.

We verbazen ons vooral over het vrijwilligersleven, zowel in positieve als in negatieve zin. We vinden het fantastisch dat zo veel mensen zich inzetten voor hun medemens, maar we wantrouwen soms de beweegredenen. Heel veel vrijwilligers hebben een sterke behoefte om zich maatschappelijk nuttig te maken. Dat geeft inhoud en betekenis aan hun bestaan. Niks mis mee. Deed iedereen het maar op die manier. Er zijn echter ook vrijwilligers die tijdens hun vrijwillige werkzaamheden mislukkingen uit het verleden proberen te compenseren. En dat geeft teleurstelling.

Ook boeiend is hoe je dat vrijwilligerswerk organiseert. De Voedselbank Gooi en Omstreken draait geheel op vrijwilligers. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers en ook de mensen die het dagelijkse werk doen. Er is dus een bedrijf (innemen en uitgeven van voedsel) en er is een bestuur. De relatie tussen die twee geledingen is niet vastgelegd. Bestuur is niet de baas van de vrijwilligers en andersom. Die twee moeten proberen om het samen te doen. Dat is niet altijd gemakkelijk omdat de hierarchische lijnen ontbreken. Gelukkig is er wel een bindend ideaal, nl. zorgen dat de armoede uit Nederland verdwijnt.

Doel is duidelijk, taken zijn duidelijk en als je die goed verdeelt worden de verantwoordelijk- heden ook duidelijk. Dan is er tenminste iets om elkaar op aan te spreken.

No comments: