Thursday, November 16, 2006

Intocht van Christus in Brussel

Op de Kunstpagina van de NRC las ik dat op een veiling een Francis Bacon € 12 miljoen had opgebracht. Het moet gezegd, er stond een foto bij. Zo'n grofkorrelige krantenfoto van kunst, brrrr. De toon was dat we met het bedrag allemaal heel erg blij moeten zijn. Weer een record gehaald. Niets over de schoonheid van het schilderij, niets over de betekenis en al helemaal niets over de treurnis dat het weer in een kluis verdwijnt en we het nooit meer kunnen zien.

Misplaatst dus. Zo'n artikel moet op de pagina Economie. Is immers voer en voorbeeld voor de nieuwe rijken. Ik krijg zo steeds meer waardering voor de rijken die hun kunstverzameling laten zien in een museum. Beelden aan Zee. Dat zijn kunstliefhebbers met geld.
Als troost een kleine afbeelding van de Intocht van Christus in Brussel van James Ensor, die volgens mij nog steeds te zien is in het Paleis van Schoone Kunsten in Antwerpen.




1 comment:

hoogmoed said...

helaas, moet ik mezelf corrigeren. De Intocht van Christus is al lang niet meer te zien in Antwerpen. De gemeente heeft het verkocht naar Amerika. Als je het nog wilt zien, moet je naar Los Angeles. Vreemde omgeving voor zo'n commentaar op de superburgerlijke begin 20e eeuwse Europese samenleving.